Arta de a pluti în viață

Aug 31, 2022
apa care curge printre stanci

Când vine câte o schimbare bruscă, avem tendința de a ne agăța de trecut și de a rezista cu toată forța. Ne temem că pierderea unei realități sau a unei identități echivalează cu o moarte interioară. Chiar și atunci când suntem convinși că este bine, de multe ori trecem prin schimbare fără tragere de inimă și cu amărăciune. Dar dacă ar exista o altă cale? Dacă am putea pur și simplu să plutim cu ea?

De-a lungul anilor am experimentat multe schimbări totale de viață. Uneori simțeam că trăiesc o altă încarnare. La început, au fost înfricoșătoare, dar în cele din urmă, am învățat să primesc cu deschidere aceste schimbări abrupte. Să nu le pun la îndoială bunele intenții și să nu-mi fie teamă de ele. Și pe măsură ce am început să le tratez cu curiozitate, m-au răsplătit cu bucurie.

Acest fragment din cartea mea „Puterea personală” povestește cum am trecut de la o identitate de consultant de management la Londra la una de scriitor în Mallorca.

Întotdeauna am știut că un loc de muncă de la nouă până la cinci într-un birou nu era pentru mine. Am făcut-o de ani de zile și în toți acești ani am știut că nu este pentru mine. Mi-am luat pauze și apoi am revenit. Am găsit slujbe care mă obligau să călătoresc mult și ele s-au dovedit puțin mai suportabile din moment ce mă scoteau din temutul birou. Cu una, cu alta, am supraviețuit o vreme. Dar, inevitabil, am ajuns înapoi la un birou și la aceeași rutină de la nouă la cinci.

Pe măsură ce am început să lucrez la energia mea, flexibilitatea locurilor de muncă pe care le-am atras a început să crească. Am lucrat la proiecte de patru zile pe săptămână care m-au plătit la fel de mult ca cele anterioare de cinci zile pe săptămână. Am avut proiecte în care era perfect acceptabil să lucrez de acasă câteva zile în fiecare săptămână dacă aveam chef și nu aveam nevoie să cer permisiunea nimănui pentru a face acest lucru. Situația se îmbunătățea. Simțeam că presiunea temutului nouă la cinci scădea încet, dar constant.

Și apoi, într-o zi, pur și simplu a dispărut. Eram șef de proiect într-un mediu internațional în care majoritatea oamenilor cu care lucram se găseau într-o altă țară, într-un alt fus orar. Mergeam în continuare la birou ocazional, deși începuse să devină din ce în ce mai evident că singurul mod în care puteam livra acel proiect era dacă eram suficient de flexibilă pentru a lucra seara târziu, pentru a mă potrivi cu fusul orar al colegilor mei. Eram disponibilă să o fac, dar nu de la birou.

Nu mă așteptam ca schimbarea să vină atât de repede, atât de hotărât și atât de clar. Dar a venit.

„Nu-mi pasă unde ești”, mi-a spus șeful meu în mijlocul unei conferințe telefonice în fața tuturor celor care aveau nevoie să o audă. „Chiar nu-mi pasă unde ești. Atâta timp cât treaba se face, poți fi oriunde. Lucrează de acasă sau de oriunde vrei.”

„De acasă – vrei să spui din orice casă? De oriunde în Europa?” am întrebat, încă fără să cred cât de ușor venise.

„De oriunde în lume”, mi-a răspuns.

Nici nu încercasem să obțin minunea asta. N-am cerut, n-am forțat. Nici măcar nu aveam un plan despre cum aș fi putut s-o obțin. Pur și simplu a venit la mine și am primit-o. Am spus mulțumesc. Și am cerut ca această flexibilitate să fie adăugată într-o clauză în contractul nostru.

Am lucrat restul proiectului din Spania. M-am mutat acolo dintr-un impuls, fără un motiv clar, doar pentru că era vară, cald și voiam să fiu la mare. Am închiriat un apartament în Mallorca și am continuat să-mi fac conferințele telefonice, e-mailurile și tot ce aveam de făcut pentru proiect. Proiectul a mers bine. Și pe măsură ce zilele treceau, mi-am dat seama că exista un alt motiv pentru care eram acolo. Am cunoscut o scriitoare. Ne-am împrietenit și am început să colindăm insula împreună. Mi-a amintit de propria mea pasiune pentru scris.

Și apoi, după alte băi în mare și cești de cafea pe terasa mea însorită, mi-a venit următorul pas. „Am venit aici să scriu o carte” mi-a venit brusc în gând. O carte care clocotea demult în mine, care cerea să fie scrisă și a cărei voce o ignoram de ceva vreme. Am scris un cuvânt după altul și așa am început să scriu primul capitol.

Această carte s-a născut aici, în Mallorca. Titlul mi-a venit în timpul unei băi in mare. Și apoi capitolele au venit unul după altul, între conferințe telefonice și e-mailuri. Această carte mi-a venit și am scris-o ajutată de feedback-ul constant și încurajarea noii mele prietene, scriitoarea. Iar când proiectul s-a încheiat, la fel și cartea, pentru că acel proiect și această carte fuseseră interconectate în mod misterios, dar puternic: unul l-a făcut posibil pe celălalt, iar celălalt i-a dat sens primului. Au venit împreună și apoi au plecat împreună, făcând loc pentru ceva nou.

Și în timp ce lucram la amândouă, am învățat că atunci când viața vine la tine, o trăiești, iar când schimbarea îți bate la ușă, i-o deschizi.

După această primă carte scrisă aici, pe insulă, au mai urmat încă trei. Și acum, exact șase ani mai târziu, sunt încă aici împreună cu soțul meu pe care l-am cunoscut după ce m-am mutat aici. Nici prin gând nu mi-ar fi trecut toate lucrurile astea atunci când am venit aici și am simțit chemarea să încep să scriu. Dar au venit pentru că nu m-am opus schimbării. Și astfel am învățat, încă o dată, că viața este plina de întorsături neașteptate.

Iar atunci când vin, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să plutești cu ele.

 

Abonează-te la newsletter!

Primește noutăți despre evenimente, oferte speciale și lansări de cărți sau cursuri.