O călătorie de vindecare

May 30, 2023

În urmă cu șapte ani, după un accident în care mi-am rupt clavicula in cinci bucăți, am început o călătorie de vindecare. Nu a fost prima călătorie de vindecare pe care am întreprins-o în viața mea. Dar a fost cea mai profundă. M-a condus la mulți vindecători, oameni care mi-au schimbat viața pentru totdeauna. Fragmentul de mai jos din cartea mea „Un cal pe nume Bicicleta” povestește cum am cunoscut doi dintre acești vindecători, un medic ayurvedic în India și un șaman budist în Thailanda. Amândoi fac astăzi parte din grupul de terapeuți de la Institutul HEAL.

 „ Singura parte bună atunci când îți rupi un os este că trebuie să-ți faci timp să te vindeci. Și odată ce începi această călătorie, nu ai cum să știi unde vei ajunge.

M-am dus în India crezând că sunt acolo pentru a-mi vindeca umărul. Sanatoriul Ayurveda, cuibărit pe un deal cu vedere la Marea Arabiei, părea să fie un loc perfect de relaxare. I-am întâlnit pe cei trei medici ayurvedici rezidenți și le-am arătat ultima mea radiografie. S-au uitat scurt la ea, apoi au pus-o deoparte și au început cu o listă lungă de întrebări. Am râs în hohote când m-au întrebat dacă am vreo dependență și le-am răspuns că da, de jucat polo de parcă ar fi fost ceva cu adevărat amuzant. Unul dintre doctori a zâmbit amabil și mi-a spus că este doar un chestionar standard. Mi-a plăcut instantaneu de ea, cu sariul ei frumos colorat și cerceii lungi de aur. Avea un punct roșu pe frunte și zâmbea continuu, la fel ca medicul meu din Argentina. Am decis să o numesc Lady Doc.

Mi-am petrecut următoarele trei săptămâni făcând masaje scăldate în ulei. Am băut poțiuni ciudate. Mi s-a turnat ulei pe frunte ore în șir cu mișcări ritmice care au reușit să-mi oprească orice gând. M-au spălat cu ceea ce ei numeau apă medicinală, iar umărul meu era înmuiat în ulei verde și bandajat în fiecare zi sub atenta supraveghere a Lady Doc. Ea mi-a spus să nu-mi mai fac griji și că Ayurveda înseamnă Știința Vieții.

— Ai încredere, mi-a spus.

Am avut. I-am lăsat să facă tot ce voiau să facă și am avut încredere că este în beneficiul meu. Și când a venit momentul să plec, Lady Doc a intrat în camera de tratament în timp ce mă bucuram de ultimul masaj și m-a întrebat cum a fost totul. I-am spus că totul a fost grozav și umărul meu s-a îmbunătățit mult. Mi-ar fi plăcut ca un singur lucru să fie diferit. M-a întrebat care.

— Masajul. Este minunat, dar aș fi preferat să fie mai puternic. Am cerut un masaj mai puternic, dar nu l-am primit.

— Da, știm”, m-a asigurat ea. Terapeuta ta a primit instrucțiuni foarte clare. I-am spus că trebuie să fie blândă cu tine. I-am mai spus că vei cere un masaj mai puternic. Și că nu trebuia să te asculte.

— Știai asta?” am întrebat, uimită.

— Mi-ai citit gândurile chiar înainte să le am?

Mi-a zâmbit.

— Tu ești aici ca să te vindeci. Iar noi suntem aici pentru a avea grijă de corpul tău.

Chiar dacă eu nu am făcut-o, am adăugat în tăcere.

Am plecat din India ca nouă, restaurată și cu un umăr pe deplin funcțional, capabil să facă față celor mai dificile poziții de yoga, pe care le-am repetat cu sârguință în fiecare dimineață imediat după răsăritul soarelui, sub atenta supraveghere a unui profesor de yoga. Avea o frază amuzantă pe care o repeta în fiecare dimineață. „Trecutul este istorie. Viitorul este un mister”, spunea el. „Prezentul este un dar.” Am plecat cu această frază încă răsunându-mi în urechi.

Am plecat apoi în Thailanda. De ce aici? Pentru că o doamnă pe care am întâlnit-o la sanatoriul Ayurveda mi-a spus că există o stațiune de yoga excelentă pe insula Koh Samui și am vrut să-mi continui recuperarea. Am contactat locul, dar era complet rezervat, așa că am căutat alternative

Așa am dat peste site-ul lui Eve. O vindecătoare, se definea ea. Pe site scria ca are un curs de yoga în fiecare dimineață și că face ceremonii de curățare a karmei. Acest lucru mi-a atras imediat atenția. Poate că ar trebui să lămuresc această karmă care îmi rupe oasele, m-am gândit, în timp ce îmi rezervam un sejur de o săptămână, fără a anticipa unde mă va duce această experiență.

Mama Eve m-a primit cu brațele deschise. Locuia într-o casă mică la capătul unei străzi într-un sat din partea de vest a insulei. Avea cinci câini, la fel ca și familia mea argentiniană. Mai avea un client, un tânăr blond care se găsea acolo pentru aceleași ritualuri. Poate că avea și el probleme cu karma lui.

În zilele care au urmat am înțeles încet încet ce voia să-mi spună universul. Pierzi ceva, primești ceva. Universul este întotdeauna corect. Poate că mi-am pierdut familia argentiniană, dar am găsit o mamă thailandeză. Și un frate norvegian.

William și cu mine am stat cu Mama Eve timp de o săptămână și am urmat cu sârguință toate instrucțiunile ei.

— Amândoi vă veți face bine, spuse ea. Ai venit aici pentru că aici trebuia să ajungeți. Face parte din călătoria voastră. 

Mama Eve știa despre aceste lucruri pentru că era un șaman. Acest lucru ar califica-o ca pe o nouă doamnă cu cristal, cu excepția faptului că nu avea niciun cristal. Doar o băutură de detoxifiere cu miros puternic și incredibil de amară, pe care s-a asigurat că o bem sub supravegherea ei atentă în fiecare dimineață la 5:30 exact și apoi din nou chiar înainte de cină.

Se ruga pentru noi în fiecare zi, chiar înainte de yoga, iar noi ascultam în tăcere cuvintele limbii străvechi pe care nu le înțelegeam, stând cu picioarele încrucișate pe podea în spatele ei, în fața altarelor budiste și hinduse pe care le ținea în camera ei de yoga.

Acolo am îndrăznit să mă urc din nou pe bicicletă, pentru că mi-a spus că ar trebui să încerc. I-am povestit despre căderi de pe cal și oasele rupte. Mi-a spus că s-a întâmplat pentru că n-am avut un echilibru în viață, dar că a sosit timpul să-l recuperez. Așa că am învățat din nou să merg pe bicicletă, încet, în spatele lui William, pe drumul care ducea la ea. Am făcut o tură pe bicicletă în fiecare zi și când s-a terminat săptămâna, mi-a dispărut și frica.

(Fragment din cartea mea „Un cal pe nume Bicicleta” in prezent disponibilă doar in limba engleză).

Astăzi, Arya (Lady Doc) și Eve (Mama Eve) oferă servicii de terapie prin intermediul Institutul HEAL. Poți deveni membru gratuit, mai multe detalii aici: https://www.thehealinstitute.com/store (pentru moment, site-ul este disponibil doar in limba engleză)

 

Abonează-te la newsletter!

Primește noutăți despre evenimente, oferte speciale și lansări de cărți sau cursuri.