Pe drumul vindecării

Sep 30, 2021

O călătorie de vindecare nu este ceva ce te decizi într-o bună zi s-o începi. Mai degrabă te forțează viața s-o faci. Se rupe ceva, o relație, o iluzie, o afacere sau, în cazul meu, un os. Sau ceva nu mai funcționează. Sosește o criză și, ca urmare, te găsești gata să faci orice îți stă în putință pentru a remedia situația. Numai că situația nu este de obicei reparabilă, deoarece servește unui singur scop: să te împingă să-ți începi călătoria de vindecare. 

Acum 10 ani, habar n-aveam ce înseamnă o călătorie de vindecare. Și totuși, deja eram pe drumul acesta. A fost declanșată de o nuntă anulată și am crezut că lumea mea se va sfârși. Nu știam pe atunci cât de recunoscătoare voi fi în cele din urmă pentru această criză de viață.

Primul răspuns obișnuit la o criză a vieții este să încercăm să menținem status quo-ul, să facem față acțiunilor imediat necesare pentru a ne asigura supraviețuirea – unde locuiesc, unde muncesc, o rețea de sprijin. Dar, odată ce lucrurile urgente au fost luate în considerare, rămâi cu tine însuți, obligat să te uiți înăuntrul tău.

Acesta este momentul în care intri în a doua etapă a unei călătorii de vindecare - te hotărăști să faci ceva. Ceva mai profund care rezolvă mai mult decât doar lucrurile urgente. Îți dai seama că într-un fel sau altul ai creat acest rezultat - osul rupt, căsătoria destrămată, falimentul, criza respectivă. Și începi să te uiți înăuntru în căutarea răspunsurilor.

După aceea, lucrurile încep să devină foarte confuze - intri în lumea terapiilor. Există o grămadă de terapii alternative pe piață, dar cum poți să știi care sunt pentru tine și care nu?  Mai jos găsești părerile mele despre cele pe care le-am încercat:

Psihoterapie tradițională

Eficientă și ușor de găsit. Te poate ajuta să te stabilizezi atunci când treci printr-o criză și te poate învăța să arunci o privire sinceră în interiorul tău. Îți crește conștiința de sine și te poate ajuta să iei decizii mai bune. Dar, de obicei, nu va reuși să atingă aspectele mai profunde care au nevoie de vindecare în interiorul tău.

Cărți de auto-ajutor și cursuri online

Am fost dependentă de acestea. Le-am consumat cu zecile. Unele oferă noi perspective interesante, altele sunt inutile, unele sunt plictisitoare, iar altele sunt distractive. Ceea ce scoți din ele depinde de ceea ce pui în ele. Cele mai bune rezultate ale mele au venit atunci când am făcut munca necesară pentru implementarea tehnicilor pe care le-am învățat. Lucrul meu preferat din această categorie este o tehnică numită Iertare radicală. Încă o mai folosesc ori de câte ori trebuie să iert pe cineva și funcționează strălucit, de fiecare dată.

Ateliere cu prezență fizică

Acestea necesită o investiție mai mare decât categoria precedentă. Iar faptul că trebuie să investești mai mult te face să obții mai mult din ele. Timp de patru ani, am participat la diverse ateliere și retreat-uri de weekend organizate de Școala de Intuiție și Vindecare din Londra și am învățat multe tehnici care mi-au schimbat viața în mod profund. Un weekend petrecut într-o casă bântuită m-a ajutat să scap de frica mea de lumea nevăzută. Atelierul de tăiere a corzilor energetice mi-a salvat liniștea sufletească, deoarece am înțeles cum oamenii și mai ales foștii parteneri ne conectează energic și continuă să ne sugă forța vitală mult timp după ce nu mai fac parte din viața noastră. Alt set de tehnici incredibil de folositoare au fost cele legate de modul de curățare al spațiului energetic, deoarece fiind o persoană sensibilă la energie am fost mereu afectată de starea energetică a spațiilor în care mă găseam.

Tehnici de mindfulness și meditație

Dacă le practici temeinic, pot fi adevărate comori. Nu este de folos însă să „știi” despre aceste tehnici, să le înțelegeți mental. Beneficiul vine numai atunci când le practici. Descoperă câteva tehnici, vezi ce funcționează pentru tine și ce nu și construiește-ți propria rutină. Și pe urmă practic-o.

Regresia în vieți anterioare

Să stai tolănit pe o canapea descriind cu lux de amănunte o viată anterioară poate părea cel puțin ciudat. Cu toate acestea, este foarte distractiv. Te poate ajuta sa identifici ce se găsește dedesubtul aparențelor în unele relații sau alegeri. Dar, în cele din urmă, inevitabil ajung la concluzia că ceea ce este în trecut este cel mai bine să rămână în trecut. Te întorci spre prezent și te decizi să nu mai  acorzi atâta atenție și energie acestor povești de demult.

Constelații

Acest termen a fost introdus inițial de Bert Hellinger ca și „constelație familială”, un tip de psihodramă care pune pe scenă dinamica invizibilă a familiei tale. Profesorul Ruppert a făcut a dus acest concept mai departe si l-a numit „constelația intenției”. În timpul acestui proces, oameni care nu știu nimic despre tine creează o mică piesă de teatru pe baza unei declarații de intenție: „Vreau să ... (completează golurile)”. Mișcările lor îți arată rupturile inconștiente din psihicul tău și te ajută să-ți integrezi părțile mai puțin cunoscute. Prin acest proces poți obține niște dezvăluiri profunde și uneori surprinzătoare despre psihicul tău și rănile pe care le porți. Pe de altă parte, poate deveni dependență și am văzut oameni care sunt blocați în aceleași tipare de ani de zile. De asemenea, nu ține cont de energiile pe care le purtăm, care ar putea să nu fie ale noastre (vezi mai jos medicina energetică șamanică).

Astrologie

O modalitate favorită a multora, ușor accesibilă. Poți afla multe dintr-un horoscop bine făcut (nu trebuie confundat cu versiunile ieftine disponibile în reviste). Îți arată tendințele generale care te influențează și te ajută să-ți conștientizezi provocările cu care te confrunți. Dar nu te poate ajuta să-ți vindeci rănile profunde pe care le porți în suflet.

Reiki

O formă de vindecare energetică care oferă o ușurare instantanee. Funcționează aducând energie de vibrație ridicată în corpul tău și te ajută să te descurci din punct de vedere fizic, emoțional sau mental cu orice te confrunți în acel moment. Dar nu destul de eficientă pentru a rezolva rănile profunde ale traumelor pe care le purtăm în suflet iar efectele sale se risipesc după un timp.

Vindecarea energetică

Există diferite tipuri de vindecare energetică și cele mai multe implică un terapeut care lucrează cu câmpul tău energetic pentru a elimina blocaje, tăia corzi, reechilibra chakre și pentru a ameliora fluxul tău general energetic. Unele dintre aceste modalități de vindecare a energiei sunt de fapt foarte eficiente în eliminarea cauzelor adânci ale unor probleme. Dar câteodată acest tip de vindecare poate crea dependență de un anumit terapeut care te „repară”.

Ritualuri și rituri

Acestea sunt fie transmisii energetice (rituri) - de exemplu riturile Munay Ki - fie ritualuri (anumite moduri de a face diverse acțiuni) pe care le creăm - de exemplu, putem crea un ritual de lună nouă sau plină. Ele ne ajută să ne conectăm la surse de energie care sunt mult deasupra noastră. De asemenea, ne ajută să ne echilibrăm câmpul energetic și să aducem la lumina lucruri care nu ne mai servesc. Le recomand cu drag, dar cu câteva avertismente: ritualurile trebuie să fie date curat fără intervenția ego-ului terapeutului, iar ritualurile trebuie să fie semnificative și personalizate pentru persoana care le face. În cazul riturilor, atenție și la criza de vindecare pe care de obicei o declanșează!

Medicina energetică șamanică

Este terapia cea mai completă după părerea mea. Este mai profundă decât orice altă terapie pe care am încercat-o (cu excepția medicinei plantelor sacre - vezi mai jos). Aceasta abordează necesitatea reechilibrării energiei în prezent, dar elimină și amprentele de traume profunde pe care le-am putea transporta din trecut. Funcționează la nivelul energiei, prin urmare ocolind mintea și nevoia acesteia de a crea dramă și are un adevărat potențial de a-ți schimba viața. De asemenea este eficientă și în eliminarea energiilor care nu sunt ale noastre dar pe care putem să le purtăm. Atenție: unii terapeuți încearcă să păstreze clienții mult mai mult decât este necesar și ajută la crearea unei nevoi nesfârșite de vindecare. Ai  grijă cu cine lucrezi și verifică dacă energia terapeutului este în armonie cu a ta.

Medicina plantelor sacre

Cea mai puternică modalitate de vindecare pe care am încercat-o vreodată. Există mai multe plante folosite în aceste ceremonii sacre și variază de la un impact ușor la unul extrem de puternic (de exemplu, cacao – impact ușor, San Pedro -  impact mediu, Ayahuasca – impact extrem de puternic). Ayahuasca se află la capătul spectrului și nu trebuie tratată cu ușurință. Te va scutura din rădăcini într-un mod puternic și neașteptat. De asemenea, va forța traumele să iasă din tine prin toate mijloacele posibile (diaree, vărsături și stare de șoc pentru a menționa doar câteva posibile simptome). Se recomandă o mare prudență atunci când te decizi să faci acest pas. Nu este o modalitate de vindecare pentru toată lumea și, cu siguranță, nu trebuie luată cu ușurință. Dacă dorești să încerci această medicină a plantelor sacre, asigură-te că șamanul care organizează ceremonia este autentic, de preferință originar din regiunea din care provine planta și are o experiență bogată. De asemenea, pentru a avea o ceremonie autentică, du-te în regiunea în care planta este cultivată în mod tradițional și utilizată pentru astfel de ceremonii.

 

Unele dintre aceste modalități le-am încercat ca pacient iar în altele m-am format ca și terapeut. Și pot spune un lucru după cei zece ani de experiență în artele vindecării: toate aceste modalități funcționează. Nu există o rețetă și nici o ordine prescrisă. Ești unic și călătoria ta de vindecare este unică. Încearcă diferite lucruri, diferiți terapeuți, vezi cu ce rezonezi și ce funcționează pentru tine.

Și dacă vrei să afli mai multe despre aceste modalități de vindecare și recomandările mele  referitoare la cum să abordezi o călătorie a vindecării, te aștept la webinar-ul gratuit „Călătoria vindecării”. Vineri 8 octombrie 2021 la ora 8 (ora României). Înscrie-te aici!   

 

 

Abonează-te la newsletter!

Primește noutăți despre evenimente, oferte speciale și lansări de cărți sau cursuri.