Vorbește cu strămoșii tăi

Oct 30, 2023

Strămoșii tăi nu au dispărut cu adevărat. Da, trupurile lor au dispărut, dar ADN-ul lor trăiește în tine. Ei nu mai umblă pe Pământ, dar emoțiile, gusturile, plăcerile și antipatiile lor și chiar uneori traumele și situațiile nerezolvate continuă. Prin tine. Poate nu mai trebuie să lupte în războaie, dar strategiile lor de supraviețuire s-au transmis de-a lungul generațiilor. Nu mai muncesc pe ogoare dar ritmurile de munca si odihna din vechea societate agrară încă îți mai influențează viața.

Dar, mai presus de toate, dragostea pe care au simțit-o față de urmașii lor este și astăzi aici, cuibărită în sufletul tău.

Dacă faci un exercițiu rapid de matematică, vei descoperi că ai un întreg trib în spate: 2 părinți, 4 bunici, 8 străbunici și așa mai departe. La 7 generații sunt 126 de oameni, la 10 generații ajungi la 2046 și apoi numerele încep să devină cu adevărat șocante.

Toți acești oameni au trăit, au iubit, s-au luptat, au sărbătorit, s-au rugat, au învățat și au transmis mai departe cunoștințele lor. Toți au avut sentimente, emoții, uneori nerezolvate, vise care uneori au fost realizate alteori îngropate adânc în sufletul lor. Acești oameni și toate lucrurile lor ar putea încă trăi prin tine.

Cum este posibil acest lucru? 

În primul rând, din cauza stilurilor parentale care au fost transmise din generație în generație. Cu excepția cazului în care cineva rupe legătura și a face lucrurile diferit, așa sunt învățate și transmise comportamentele, credințele și valorile. La nesfârșit.

Apoi, din cauza unui concept numit neuronii oglindă. Acesta este un fenomen neurologic care ne ajută să observăm și să imităm acțiunile celorlalți. În esență, neuronii se conectează atât atunci când un individ efectuează o anumită acțiune, cât și atunci când observă pe altcineva efectuând aceeași acțiune. Deci, când vedem pe cineva zâmbind, vrem să zâmbim. Sau cu cât privim mai mult pe cineva aproape zburând pe schiuri pe o pantă neagră, cu atât avem mai multe șanse să facem același lucru. Modul în care funcționează la nivel generațional este că fiecare generație transmite abilități, atitudini și moduri de a face anumite acțiuni generației următoare prin simplul act de prezență.

Și apoi există ceva și mai profund: schimbările epigenetice. Atunci expresia noastră genică se schimbă fără nicio modificare a secvenței ADN-ului. Pur și simplu, aceeași genă alege să exprime o calitate diferită. Deci, dacă bunicii tăi au trecut printr-o foamete, s-ar putea să ai o predispoziție să te îngrași. Sau, dacă un strămoș a avut probleme de sănătate mintală, ai putea fi predispus să repeți aceste probleme.

Dar nu moștenim doar traumele și problemele nerezolvate ale generațiilor anterioare, ci beneficiem și de înțelepciunea, abilitățile și cunoștințele pe care le-au adunat. Primim totul: și ce e bun și ce e rău. Dar avem capacitatea să decidem ce acceptăm și ce nu.

Cum facem asta?

În primul rând, dându-ne seama de această dinamică și mai ales fiind recunoscători strămoșilor noștri.

Vorbește cu ei. Mulțumește-le pentru viața pe care o ai. Nu ai fi existat fără ei. Dacă vreunul dintre ei ar fi dispărut, tu pur și simplu nu ai fi existat. Apoi dăruiește-le un ritual. Aprinde o lumânare și spune-le numele, măcar pentru cei pe care i-ai cunoscut. Oferă-le flori, și poate pune ceva bun de mâncare într-o tavă, simbolic. Sau meditează și vorbește cu sufletele lor.

Le poți mulțumi pentru lucrurile bune și, de asemenea, le poți da înapoi în mod simbolic lucrurile pe care nu vrei să le cari pentru ei. Da, poți face asta. În lumea spiritelor, orice este posibil. 

Și ghici ce? Nu există moment mai bun pentru a face toate acestea decât acum, când vălul dintre lumi este subțire: cele 3 zile dintre 31 octombrie și 2 noiembrie, un moment când oamenii din diverse tradiții își sărbătoresc înaintașii.

Săptămâna aceasta fă-ți timp să privești înapoi și să le trimiți măcar câte un zâmbet.

 

Abonează-te la newsletter!

Primește noutăți despre evenimente, oferte speciale și lansări de cărți sau cursuri.