Vindecare energetică pentru tine și afacerea ta!

Jul 30, 2022
pietre in echilibru perfect

Cea mai importantă resursă a unei afaceri ești chiar tu, antreprenorul. Ai grijă de bunăstarea ta și afacerea ta va prospera.

Sănătatea mintală în lumea afacerilor a fost un subiect tabu multă vreme. Din fericire, nu mai este. O serie de cazuri importante au atras atenția publicului asupra acestei componente cheie a sănătății afacerilor si în special celor recent înființate (start-up). Este vorba de starea mentală a fondatorilor lor.

Tom Blomofield de la Monzo a șocat pe toată lumea când a demisionat din funcția de CEO, recunoscând că se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Nu este un lucru ușor de recunoscut și, datorită curajului său, mulți antreprenori se simt acum încurajați să vorbească despre propriile probleme.

El nu este singurul. Cu ceva ani mai înainte, Antonio Horta Ossario de la Lloyds a șocat presa din Marea Britanie, anunțând că își ia concediu din cauza problemelor de sănătate mintală. Iar Calvin Benton de la Spill a recunoscut deschis că se luptă cu epuizarea.

„Sănătatea mintală este esențială pentru fondatorii afacerilor cu creștere rapidă – provocarea este că adesea le lipsește o rețea de asistență în care să se poată încrede și care să îi ajute să-și ușureze tensiunea cu care se confruntă” Gerard Grech, CEO -Tech Nation

Modul în care se manifestă problemele de sănătate mintală în lumea afacerilor și in special în domeniul start-up poate lua mai multe forme:

 • Auto-sabotaj - atunci când o afacere crește dincolo de ceea ce fondatorii pot face față, ei vor începe în mod subconștient să o saboteze pentru a o aduce înapoi în conformitate cu dimensiunile cu care se pot descurca confortabil.
 • Epuizare – cea mai frecventă problemă care afectează antreprenorii – atunci când un antreprenor se epuizează, urmează epuizarea afacerii.
 • Conflict – între co-fondatori sau în interiorul echipei de management, conflictul profund, aparent de nerezolvat într-un start-up este legat de tipare inconștiente ale fondatorilor și duce adesea la implozia afacerii.
 • Modele comportamentale negative care se repetă – lucruri precum angajarea oamenilor nepotriviți, atragerea investitorilor greșiți, nerespectarea promisiunilor și a termenelor limită, asumarea a mai mult decât se poate livra... Toate acestea sunt modele inconștiente deținute de unii fondatori care se manifestă în cadrul afacerii.

Toate cele de mai sus au dus la această statistică publicată de The Telegraph în vremurile pre-covid. 

„60% dintre start-up-uri eșuează în primii 3 ani” - The Telegraph 2019

Adăugați la aceasta impactul ultimilor doi ani de restricții și blocaje și veți obține imaginea reală a situației de astăzi.

Un alt set de statistici - publicat de Michael A. Freeman, M.D. University of California San Francisco, în articolul său Are Entrepreneurs „Touched with Fire?" - pictează o realitate și mai sumbră. Potrivit studiului său, antreprenorii au cu 50% mai multe șanse să aibă o afecțiune mintală și să sufere de o serie de afecțiuni și anume: 

 • De două ori mai multe șanse de a suferi de depresie
 • De 6 ori mai multe șanse de a suferi de ADHD
 • De 3 ori mai multe șanse să se implice în abuz de substanțe
 • De 10 ori mai multe șanse de a suferi de boala bipolara
 • De două ori mai multe șanse de a necesita spitalizare psihiatrică
 • De două ori mai multe șanse de a experimenta gânduri suicidale.

Despre ce este vorba? Este de vină stresul pe care antreprenorii îl suportă sau sunt anumite tipuri de personalitate mai atrase de antreprenoriat decât altele? Ambele, aș argumenta.

Dar mai important decât motivul acestor statistici este ceea ce se poate face pentru a le îmbunătăți.

Și iată abordarea pe care o sugerez: vindecarea energetică.

Vindecarea energetică analizează problemele pe care fondatorii le experimentează într-un mod holistic. Pentru că energia afacerii este legată de cea a fondatorului și atunci când fondatorul are probleme nerezolvate, acestea se vor manifesta în afacere.

Dar, în primul rând, să definim vindecarea energetică. Este un sistem de vindecare complex care ia în considerare sănătatea persoanei din toate punctele de vedere – fizic, emoțional, mental și spiritual. 

Spre deosebire de psihoterapia tradițională care se concentrează doar pe mental, vindecarea energetică recunoaște că suntem alcătuiți din mult mai mult decât minte. Nivelul de energie pe care suntem capabili să-l păstrăm în corpurile noastre intră în joc, la fel ca și tipul de energie generată de emoțiile noastre. Mentalitatea noastră și viziunea spirituală asupra vieții (sau lipsa acesteia) contribuie, de asemenea, la determinarea echilibrului nostru. Dar, cel mai important, vindecarea energetică se ocupă de tiparele traumei inconștiente pe care le păstrăm în subconștientul nostru, care sunt de fapt depozitate în câmpul nostru energetic și acționează ca niște fascicule care atrag oamenii și situațiile potrivite pentru a recrea din nou și din nou un același model traumatic.

Vindecarea energetică ia multe forme, de la cele mai larg acceptate, cum ar fi Reiki, până la cele mai misterioase, cum ar fi medicina energetică șamanică. Cu toate acestea, toate au același lucru în comun: văd cauza principală a problemei care se manifestă în lumea exterioară ca un dezechilibru energetic care îl afectează pe fondator. Atunci când această cauză este adresată, problema din lumea exterioară se va îmbunătăți. Ca înăuntru, așa și în afară.

Deci de unde începi? Totul depinde de cât de deschis ești la metodele alternative de vindecare. Iată câteva recomandări: 

 • Reiki – excelent pentru sporirea energiei atunci când simți că ai nevoie. Mai puțin probabil să te ajute să elimini tiparele traumatice profunde.
 • Practici de mindfulness și meditație – minunate pentru a te menține pe drumul cel bun și pentru a-ți oferi un cadru pentru a face față presiunilor cotidiene. Mai puțin probabil să te ajute cu traume profunde.
 • Curățarea și echilibrarea chakrelor – un excelent mod de a elimina blocajele și a reechilibra rapid energia.
 • Medicina energetică șamanică – fundamentală pentru a adresa modele traumatice profunde și probleme complexe.
 • Medicina plantelor sacre – excelentă pentru a elimina traume profunde, dar numai atunci când este făcută corect, altfel ar putea fi mai dăunătoare decât utilă. 

Dacă vrei să afli mai multe despre diferitele modalități de vindecare, citește articolul meu „Pe drumul vindecării” aici.

Oriunde te-ai afla în această călătorie, adu-ți aminte că poți cere ajutor. Nu-ți reprima problemele până când izbucnesc și-ți distrug afacerea.

Adresează-le din timp, temeinic și continuă să ai grijă de sănătatea ta. Pe toate planurile.

Pentru că, până la urmă,  sănătatea afacerii tale este doar o oglinda a ceea ce este în interiorul tău.

 

Abonează-te la newsletter!

Primește noutăți despre evenimente, oferte speciale și lansări de cărți sau cursuri.